Centraal Krediet Informatiesysteem (CKI)
Het CKI staat voor Centraal Krediet Informatiesysteem en dit wordt gebruikt door het BKR om schulden van de Nederlanders bij te houden.
In het Centraal Krediet Informatiesysteem staan zo’n 11 miljoen mensen geregistreerd. Dan hebben we het over zo’n 20 miljoen kredieten: doorlopende kredieten, persoonlijke leningen, telefoonkredieten, credit cards, rood staan, restschulden, verzendhuiskredieten, hypotheken met een ander onderpand dan een eigen huis, private lease auto’s, schuldhulp en zakelijke kredieten waarvoor iemand persoonlijk aansprakelijk is. BKR is de eigenaar van CKI. Zij registreert onder andere het kredietbedrag, de persoonsgegevens, de looptijd, de aflossingsdatum en eventuele achterstanden of andere onregelmatigheden.
Wet gemeentelijke schuldhulpverlening (Wgs)
Gemeenten zijn aangesloten op het CKI vanuit de Wet gemeentelijke schuldhulpverlening (Wgs). Gemeenten mogen kredietgegevens van inwoners opvragen om een plan van aanpak te maken bij schuldhulp. En gemeenten zijn verplicht om kredietaanbieders te informeren wanneer een inwoner schuldhulpverlening krijgt.
Vanaf 1 januari geldt de aangepaste Wet gemeentelijke schuldhulpverlening (Wgs). Gemeenten zijn vanaf dan verplicht om kredietaanbieders te informeren dat een inwoner schuldhulp krijgt. Dat doen zij door de schuldhulp te melden in het CKI. Daarvoor sluiten gemeenten aan op het CKI. Voor de operationele afhandeling kunnen zij een verwerker inschakelen. Gemeenten (of hun verwerker) mogen het CKI ook raadplegen om een beeld van de situatie van de consument te krijgen.