RviG volledig op Diginetwerk

9 november 2020

Transparant, veilig en overzichtelijk

Rijksdienst voor Identiteit Gegevens, RvIG, de aanbieder van onder meer RNI, besloot in 2017 zijn diensten aan te bieden via Diginetwerk. “Onze specialisten waren er snel over uit dat dit beter was”, legt Peter Hartman, technisch specialist bij RvIG, uit. “Onze klanten vroegen erom en om ons heen zagen we dat andere overheidsorganisaties er ook mee bezig waren. Het is de nabije toekomst. Dus waarom wachten?”

Al in 2018 had RvIG nagenoeg al zijn diensten op Diginetwerk aangesloten. Peter is blij met die stap: “Na onze aansluiting hoefden wij ons niet druk te maken over de complexiteit van wat er bij Diginetwerk onder de motorkap gebeurt. We kunnen ons volledig richten op de publieke taak waar wij voor staan. Eén netwerk waarop al onze partners aangesloten zijn, maakt gegevens uit wisselen voor ons transparant, veilig en overzichtelijk, en daarmee beheersbaarder. Je kunt bijvoorbeeld veel eenvoudiger een eventueel probleem traceren en oplossen.”

De enige tijdelijke kink die Peter in de kabel ziet, is dat RvIG voor de achterblijvers nog de oude infrastructuren moet aanhouden. Maar dat houdt een keer op. “Vanuit het kosten- en veiligheidsoogpunt is RvIG van plan om de terugmeldvoorziening TVM2.0 binnenkort al alleen nog maar aan te bieden via Diginetwerk.

Zodra iedereen de overstap heeft weten te regelen, is het echt ideaal, stelt Peter. “Dan wordt het één uniform, veilig netwerk. Een stuk goedkoper voor de gemeenten en af nemers ook, omdat je met Diginetwerk vrije keuze hebt voor een Koppel netwerkaanbieder. En alle gemeenten die met ons in verbinding staan voor bijvoorbeeld de GBA of de RNI mogen op hun beurt zelf bepalen hoe zij erop aansluiten. Wij zijn erin gedoken en hebben het water gevoeld. Het is lekker warm, dus ik hoop dat de rest snel volgt.”

 

Keuze voor de overstap

De gemeente Goes en Kapelle, Borssele, Reimerswaal en Noord-Beveland koos als eerste gemeenten in 2018 om over te stappen op de diensten van Rvig via Diginetwerk. ‘We hebben gekozen voor een overstap op Diginetwerk om verschillende redenen. De gemeente Goes heeft een gemeenschappelijke ICT-afdeling met de 4 andere Bevelandse gemeenten (Kapelle, Borssele, Reimerswaal en Noord-Beveland). Tijdens de vorming van deze gemeenschappelijke afdeling werd bekeken of er ook andere opties waren dan Gemnet.

Wat verder meespeelde in de keuze voor Diginetwerk waren de kosten en de bandbreedte. En we verwachten minder problemen met de snelheid van de applicaties. Tot slot hadden we voor RNI een aparte Gemnet-aansluiting nodig. En binnen Diginetwerk kun je met 1 aansluiting volstaan, dus inclusief RNI. Daarom hebben we contact opgenomen met RvIG en is het balletje gaan rollen. Het bevalt ons prima. Doordat de bandbreedte nu groter is, verwachten we minder risico te lopen op storingen dan destijds met de Gemnet-verbinding.’

 

Bron: 1e deel Logius + 2e deel eGem artikel: Bij Goes gaat alle RvIG dienstverlening via eGem Diginetwerk